.Hyvää alkanutta vuotta 2021!

Tammikuu

Uudenvuodenpäivänä aloitettiin heti taas MÄAJ-kokeella, Sylvi (R. So Long) starttasi koko kauden kokeessa ja sai kolmannen ykkösensä. Tulos MÄAJ 1-72p. Nyt on edelliskesän (2019) pennuista kolmella - Sylvi, Simo ja Mörkö- kolme ykköstä kasassa, vaan se yli 15kk iässä saatu näyttelytulos puuttuu ja valioituminen odottaa sitä. Aika kovaa porukkaa <3

Vuoden vaihteen jälkeen alkoi myös sitten pakkaskelit ja luntakin saatiin vähäsen (1cm?). Ainakin niin, että tiellä saattaa nähdä jäljet. Ronja on tapansa mukaan pyörittäny t taas tassuja- kuvassa 3.1. kettuajo, taas lähti samasta mäestä, johon tarkoituksena mennä kauriita katselemaan ja meidän kennelkettu pyöri pieni alueella tosi kauan, kunnes päätti rannan kautta poistua suuremmille saloille. Sain kiinni 2,5 tunnin ajon jälkeen. Vaan seuraava kauriiden katselukeikka samassa mäessä olikin jo vaarallisempi, taas kettu ajoon ja silloin vei koiran peltojen yli ensin joen reunaan ja sitten kaislikkoon. Nyt saa olla taas varovainen noiden vesistöjen kanssa.

Onhan nämä talvikelit mukavat, MUTTA!!! Puolenkuun jälkeen tuli lunta vähän jo liian kanssa ja niin kovat pakkasetkin, että päätin lähteä Stellan, Ronjan ja sen siskon Rusinan kanssa Ahvenanmaalle, jossa pakkasta oli paljon vähemmän ja lunta myös. Käytiin siellä kaksikin kertaa ja mukavia reissuja olivat- myös koirille =) Oli vähän tarkoitus yrittää startata Rusinakin koko kauden kokeeseen, vaan kelit ja muu ei ihan natsanneet. Näyttää sillekin olevan tuo kettu mieleinen ja sen ajo rantojen läheisyydessä tällaiseen aikaan on aina suuri riski.

Viimeisenä viikonloppuna päästiin taas kotonakin jahtiin.Metsäautotiet kyllä paljolti auraamatta, joten joka paikkaan ei ollenkaan päässyt, lumessa tarpominen ihmiselle aika raskasta, koira pärjäsi kuitenkin=) Lumen alla oli välikansi, joka kantoi mäyräkoiraa suht hyvin, päällä 10-15cm pakkaslunta, eikä pakkanenkaan ollut ihan mahdoton. Jotain saalistakin tuli =) Hommat jatkuu tietenkin helmikuussa vielä jänis/rusakko- ja kettujahdeilla. Ja tärkeintä se, että saavat viilettää=)

Helmikuu

Näyttää alkavan aika kovilla pakkasilla ja lunta tulee edelleen lisää.... Lumi on ihan kivaa, mutta rajansa kaikella. Stella löysi aina sorkan ennen sallittuja, mutta annoin paukuttaa jonkin aikaa, ettei raasun aika tuu pitkäksi. Milla, Rusina ja Ronja jaksoivat kyllä olla innoissaan rusakoista, joku kaatokin saatiin. Jossain vaiheessa kuuta tuli kunnon hankikanto ja vanha Elmakin yritti muuttua vallan vallattomaksi. Loppukuusta sitten olikin hanki taas ihan sula ja märkä, ei mitkään huippukelit siis.

Maaliskuu

Voi tätä sähellystä taas. Energiaa riittää, siis koirilla, ei välttämättä emännällä. Hanki kyllä alkukuusta kantaa ja lenkkeillä voi melkein missä vaan. Lumi on kyllä paikoin jo täysin sulanut pois, joten me etsitään sellaisia metsäautoteitä, jotka on vielä jonkinlaisessa jäässä ja lumessa. Ei sen takia, ettei sulilla poluilla voitais mennä, vaan kun tuo mäyräkoira on sitten myös helposti korvia myöten ravassa, niin laiska emäntä ennemmin ajaa jonnekin, että koirat pysyy puhtaampina. Viidellä koiralla on aika monta tassua ja mahanalusta putsattavana.

Juoksuja tässä kovasti odotellaan ja vähän on alkanut näyttää siltä, että Stellan juoksu kohtapuoliin alkaa. Se on astutettu molemmilla kerroilla huhtikuussa ja niin taitaa käydä nytkin. Ja Ronja juoksee oletettavasti vasta sen jälkeen, ehkä toukokuussa? Ja tuo oletus osottautui vääräksi=) Stellan juoksu alkoi viikolla 11 ja Ronjan juoksu vajaa viikko sen jälkeen. Astutukset siis ennen ja jälkeen pääsiäisen? Tietää emännälle rentoa kesälomaa...ei tartte miettiä, miten sais aikansa kulumaan=)

Huhtikuu

Pääsiäinen meni astutusreissuissa ja kyllä tässä nyt näin kävi, että Ronjan H-hetki olikin vähän aiemmin kuin Stellan. Vaan astutettu siis on molemmat ja n kuukauden päästä tiedetään paremmin, mitä odotetaan syntyväksi kesäkuun alkupuolella. Jänniä aikoja siis elellään <3 <3 Lenkit on jatkuneet ilosena emännän riepotuksena =0, fleksitkin katkeillu, mutta onneksi vaan oravan takia, joten matka tyssäs puun alle C= ja koira talteen.

Tein hankinnan koiria varten- ostin sähköpyörän. Meillä pikkuteillä jatkuvasti ylämäki-alamäki ja pehmeät tiet, joten mäyräkoiran ravivauhdissa mäkien päälle pääseminen aika haasteellista. Vielä en ole saanut peräkärryä kiinnitettyä, mutta tarakalle olen laittanut koirakorin, joten teen reissuja, joissa yksi koira istuu tarakalla ja toinen juoksee ja vaihdetaan vuoroja sitten jossain vaiheessa. Näin ei tarvi tehdä kuin kaksi reissua, jos vanha Elma ei änkee mukaan. Sekin tykkää olla kyydissä ja katsella maisemia, mutta se mahtuu etukoriinkin, jos isompi on varattu.

Toukokuu

Ronjan ja Stellan mahat alkaa näkyä, Stella on pitkärunkoinen ja sinne mahtuu piiloon enemmän, mutta Ronja on pieni ja rungoltaan lyhyempi, joten jo viidennellä näkyy ja kuudennen viikon alussa alkaa jo maha aika laillakin näkyä. Saa nähdä, miten se mahtuu loppuun asti nahkoihinsa =/ Liikuntaa saavat edelleen ihan normaalisti, minusta varsikin Ronja voisi ottaa välillä vähän rauhallisemminkin.

Kesäkuu

Nyt alkaa olla tuskaiska, varsinkin Ronjalla, vaan aika tuhti on Stellakin. Ronja synnytti oman pesueensa (3u+3n) ke 2.6. aamuyöllä ja Stella omansa (4u+2n) pe 4.6. Ronja on osoittautunut aivan uskomattoman hyväksi emoksi, laatikossa vallitsee järjestys ja rauha. Stellakin, joo, mutta enemmän taas sellaisella stellamaisella säheltämisellä. Ah, niin hyväntahtoinen ja tohelo <3 Pennut ovat syntyneet ja kasvavat mökillä Sauvossa.

Kelit vaan ovat nyt puolen kuun jälkeen alkaneet muuttua äitikoirille aika tuskallisen kuumiksi. Ei pysty lenkittämään koiria oikeastaann lainkaan, kun päivälämpötila on +30, eikä yöllä laske juurikaan. Tai säälin myös naapureita. Riski riistan hajuihin on yöllä suurempi ja meteli on ihan hirveä, siihen ei kukaan suhtaudu aamuyöstä kovin huumorilla.

Rusina (RosinaRusina) kävi näyttelyssä Tuurissa ja EHn, samoin Simo Sisu ja Sylvi-So Long, molemmat saivat käy-eri-SA ja valioituivat FI KVA-mäaj kaupan päälle =)

Heinäkuu

meni lähinnä lasten hoidossa. Kuumuutta ja kuivuutta riitti. Jopa pentujen ulkoiluun sää oli liian kuuma kaikista alumiinisuojista huolimatta ja välillä vietettiinkin päivisin siestaa sisällä.

Sirius Mustakin kävi näyttelyssä Porissa ja sai käy-eri, joten sekin saa FI KVA-mäaj -tiitelin.

Onnea kaikille uusille valioille ja iso kiitos koirien eteenpäinviemisestä <3

Elokuu

Alkukuusta lähtivät pennut uusiin koteihinsa, onnea matkaan kaikille <3

Kasvattitapaaminen järjestettiin kuun puolivälissä Paimion koirametsässä, kiitos kaikille, jotka tulitte tapaamiseen, oli tosi kiva taas nähdä!

20.8. alkoi sitten taas koirien kunnon kohotus. Koiria on sen verran monta, ettei se homma ihan viikossa tai kahdessa hoidu. Taas silti joka kerta kunto kasvaa ja kokemuksiakin kertyy =)

Syyskuu

Samat kujeet jatkuu edelleen. Kävimme Ahvenanmaalla kuun puolivälin jälkeen, katsastin samalla Rusinan kuntoa mahdollista koestarttia varten. Ajot sujui kyllä niin mallikkaasti, että starttaamme tässä jossain vaiheessa. Ronjalle olisi myös kiva löytää jostain jäniskoe, sillä on ollut muutama todella hieno ajo <3

Lokakuu

Kuun alussa Föglössä aloitusjahdissa- aina hienoa saada olla mukana =) Meillä alkaneet jahdit taas aika laiskasti, mutta metsässä kyllä oltu sitäkin enemmän. Kari ja Pauliina kävivät kuun puolivälissä meillä jahdissa ja Pauliina sai ammuttua Ronjan hyvään, reiluun tunnin ajoon kaurispukin =)

Marraskuu

Kuun alussa oltiin taas Åålannissa, nyt kokeissa. Ekana olin yt:nä, sitten seuraavana päivänä starttasin Ronjan kanssa kokeessa. Eka erä jäi lyhyeksi (35/40), mutta pitkä erä (80/80) oli kyllä minusta huikeata ajoa. Ronjalle MÄAJ 1 -79,83p. Kolmantena päivänä otettiin vielä Rusinan pitkä startti, sen maastovalinta ei vain ollut ihan hyvä, maastossa oli paljon enemmän vettä kuin kuvittelimme, pystysuorat hyllyt kyllä tiesin. Haastava paikka kaiken kaikkiaan. Rusinan tulos kuitenkin MÄAJ 1 - 79,59p.

Vaan sitten loppukuusta tulikin talvi- ilman lunta kylläkin. Karppa keli, tassut ovat kovilla, mutta ovat kestäneet, kun ei ole juoksutettu ihan mahdottomia matkoja.

Meillähän on uusi tapauskin, varsin hauska ja tehokas sellainen eli Lyyti (Ronjan ja Cuben pentueesta). Lyyti on aika reipashenkinen tyttönen ja lyhyitä ajonpoikasia on jo tullut ainakin peuralla ja jäniksellä ja pariin kaatoonkin on käyty tekemässä tuttavuutta. Enempiä ei minusta oikein tässä vaiheessa kuulukaan tehdä. Lapsi on lapsi.

Joulukuu

Kylmyys jatkuu, itsenäisyyspäiväviikonloppuna oltiin jo -10-20 asteessa ja maa lumeton. Olemme käydeet jahdeissa ja metsällä, kunhan ei ole ollut aivan liian kylmää. Tassut ovat edelleen kunnossa, toivottavasti pysyvätkin.