HYVÄÄ ALKANUTTA VUOTTA!

Tammikuu

Ronja sai aloittaa tämän vuoden työt ja aina kun mahdollista, se löytää ketun... Minulla oli hyvä passipaikka ja kettu jolkotteli eteeni, mutta olin taas liian hidas :/ No, Ronja jatkoi ja sain sen pois n 80 min ajon jälkeen.

2.1.sai Milla jatkaa ja ajettavaksi tuli kauris. Tuli taas passiini, melkein, jäi liikaa pusikkoon, eikä tullut kunnolla hollille. Milla sai kuitenkin ajella lähes 2h ja sain sen pois hukalta n 300m päästä =)

Kuvassa 2.1. Stellan tytär Sylvi (So Long), reilu 6kk, jolle saatiin n 45 min ajon jälkeen sen uran neljäs kauris. Myös yksi peurankaato on jo. Samassa jahdissa myös Kertulle (Millan tytär, 2v) kauriskaato

Sorkkakausi sujui loppuun asti aika vetisissä merkeissä. Lumesta ja pakkasesta ei ole ollut tietoakaan. Jahdit oli kuitenkin aika onnistuneita, riistaa riitti ja kaatojakin tuli.

Kausi loppui kuitenkin suru-uutiseen. FI KVA-A Rivakka Odette menehtyi tapaturmaisesti jahdissa 31.1. parhaassa iässä.


Latin Cross on Apple iOS 13.3

Nette 28.7.2015-31.1.2020

Helmikuu

Vaikka sorkkajahti loppui, jatkuu metsästyskausi ja onneksi vielä yhden ylimääräisen päivänkin näin karkausvuonna =)

Stellakin näytti ymmärtävän lakia, kettuajoja ollut pääasiassa, se kun on Stebun suuri intohimo. Mutta myös rusakko pääsi juoksemaan sen edessä, eikä sekään ajo loppunut kovin helpolla, autolla sain ajella perässä ja koira kiinni 2h 45min ajon jälkeen (ajoaikaa 2h30min). Stellalla alkoi juoksu kuun lopussa, mutta se sai vielä viimeisenäkin päivänä vähän juosta iltapäivästä ja jäljitti ensin pitkään kettua ja sai sitten sen ylös - kiinni onneksi vielä saman vuorokauden puolella pimeässä =/. Meillä aamun lumimyräkässä ei ollut liikkunut mikään, mutta sitten iltapäivästä olivat ketutkin olleet jo liikkeellä.

Niitä kettuja lähdettiin silloin 29.2. jo aamusta etsimään, mutta sää yllätti ja alkoi tulla sitä kauan kaivattua lunta vähän liiankin kanssa sillä seurauksella, ettei mikään ollut liikkunut. Olin ilmoittanut Ronjan vielä riskillä koko kauden kokeeseen ja riski olikin sitten yllättävän suuri. Pyryssä meni eka erä, mikään ei lähtenyt liikkeelle, jäljen haamuakaan ei näkynyt koko maastossa =( Toiseen erään vaihdettiin paikkaa kettumaastoista rusakkomaastoihin ja onneksi koira löysi ajettavan - itse asiassa valkkarin, joka kyllä toimi hankalammin kuin rusakko, juoksi pitkiä matkoja maantietä yms. Päivän tulos kuitenkin MÄAJ 1 - joten tavoite saavutettiin

Maaliskuu

On taas yllättävän vaikea eräiden käsittää, että pitää juosta vain hihnan päässä. Vaan eiköhän se taas tästä. Jäljestyskelejäkin on ollut periaatteessa koko talvi, vaan ajettelin pitää ensin jonkinlaisen rauhoitustauon noista metsähommista. Vaan vaikeaa sekin on, kun eräs sukuunsa tullut aika omatoiminen aidoista läpi -menijä. Ja nyt kun Kennelliitto on peruuttanut korona-pandemian takia kaikki tilaisuudet väh. toukokuun loppuun asti, ei ole mitään kiirettä treenaamisen kanssa. Ronja on kuitenkin suht hyvä jälkihommissa, jos sitä vielä ne kiinnostaa. Peltsin näyttelykaleterikin meni uusiksi, sertin metsästys jatkuu sitten joskus. Kunhan nyt saadaan nämä ihmisten asiat ensin kuntoon.

Hilla ultrattiin tiineeksi ja pentuja on siis tulossa n 15.4. Hilla tuli Lohjalta meille pe 27.3. ennen kuin rajat Uudellemaalle /-lta sulkeutuivat. Tuli kuin kotiinsa, täällä köllöttelee muiden kanssa <3

Huhtikuu

Hillan pennut syntyivät 14.4. kaikki ei todellakaan mennyt kuin Strömsössä,pentuja syntyi kolme urosta, mutta pikkuhiljaa kävi selväksi, että pienin niistä ei selviä. Nyt siis emä Hilla ja kaksi poikalasta voivat hyvin. Vähän liiankin hyvin tuntuvat pojat kasvavan, ruokaa kun riittää. Vaan ei kai pikkupentua voi laihiksellekaan laittaa...=/

Ronja kävi jäljestystä kertaamassa, ihan ok menoa, kyllä sillä nenä päässä on, intoa vaan niin hirveästi. Muuten on eletty koronarajoitusten puitteissa, ei se näitä mettälenkkejä ja mettäharjoituksia pahemmin haittaa.

Toukokuu

Pennut sen kun paksunee, meno kopassa on vilkastunut ja pikkuhiljaa oikeatakin ruokaa on alettu maistelemaan. Kelit on vaan niin kylmät ja sateiset, että ulkoilua tuskin on pystynyt harrastamaan. Meillä on jopa tullut välillä vähän lunta lumettoman talven jälkeen =0 Kuun loppua kohti tietenkin poitsut karaistuu ja kelit paranee, joten jos vanhempiinsa tulevat, eivät muualla enää olekaan kuin pihalla...

Parit jälkiharkat tehty Ronjan kanssa- ekassa ukkonen suoraan päälle ja oli siinä kauan, rakeita tuli taivaan täydeltä- toivottavasti koira ei saanut traumoja, emäntä sai melkein.

Kesäkuu

Vihdoin saatiin koekausi käyntiin! Vaikkakin poikkeusolojen koekausi, mutta kuitenkin =) Kesäkuun 3.pv osallistui Ronja Pedersöressä MEJÄ-kokeeseen ja sai tulokseksi AVO 1-48p. Ja siirtyy VOI-luokkaan =)

Pojat ovat lähdössä/lähteneet maailmalle uusiin koteiheinsa, heille onnea ja menestystä matkaan. Peltsikin oli viihdyttämässä lapsiaan kesäkuussa ennen luovutusta. Vähä niin kuin miehen mallia näyttämässä.

Kylmän kevään jälkeen alkoikin sitten helteet, lämpöä tuntuu riittäävän, eikä sateesta ole tietoakaan- Ronja osallistui hellesäässä MEJÄ-kokeeseen ensin Sauvossa 15.6. ja sai tulokseksi elämänsä ekalla VOI-jäljellä VOI 1-44p ja siitä tuli samalla TSMKn MEJÄ-MESTARI =). Sitten oikeastaan vieläkin tukalammassa kelissä Ylihärmässä 24.6. se sai VOI 1-42p. Täytyy sanoa, että olen ihan tyytyväinen =)

Heinäkuu

Kelimoodi vaihtui- nyt mennään taas tuulessa ja tuiskussa. Elmakin lenkkeilee vielä ihan sujuvasti meidän muiden kanssa, toivottavasti jaksaa vielä pitkään, vaikuttaa kyllä ihan iloiselta, nukkuu ehkä enemmä kuin aiemmin, mutta täyttäähän se ihan kohta 12, joten kyllä iän myötä saakin vähän jo nukuttaa enemmän. Saadaan tänne seuraksemme varmaan Kyöstikin, tuo mukavasti lisäsäpinää porukkaan =)

Elokuu

Nyt päästiin aloittamaan näyttelykausikin, vaikka edelleen iso osa kaikesta on turvallisuussyistä peruutettu. Olimme Peltsin kanssa PoriKVssa 1.8. ja siellä tulos käy-eri-SA-PU3-varasert ja varacacib (joka kyllä muuttuu cacibiksi). Tuom. Riitta Lahtovaara. Peltsin viides varaserti!!! Se yksi oikea serti kun vielä saataisiin!! Peltsiä kun ei moinen touhu kiinnosta ollenkaan! Ei viitsi pyöriä kehässä. On kyllä ihan tullut siinäkin isoäitiinsä Mantaan =) Porissa oli myös nuorisoa mukana, Sylvi= So Long sai jun-eri-SA ja ylienerginen Simo= Simo Sisu sai jun-H:n. Sitten 2.8 kävimme Isossakyrössä, jossa tuomarina oli Pekka Teini. Yli 50 karkkaria! Siellä käy-eri-SA, siis komea nuorimies on kyllä, vaan saisi antaa itsestään reippaamman kuvan kehässä. Tähän nämä kesän näyttelyt meidän kohdalta sitten jäivätkin.

Metsätreenit aloitettiin tietenkin heti 20.8., pikkuhiljaa, kelit olleet aika lämpimät kuitenkin. Kyösti otti heti ekalla keikallaan supin, meni luolaan ja 8 tunnin kuluttua saatiin kaivettua ulos. Ja luolasta saatiin 2 supia. Vanhan herran mielestä oikein rattoisaa eläkeläismiehen puhdetyötä...=/ Ääni on aika kadoksissa. No, seuraavana perjantaina löytyi kyy ja Kn naama turpos aikamoiseksi, lähtö ellille, tippaa ja lääkitystä. Ja taas seuraavana päivänä oli jo sitä mieltä, että hommiin vaan. Olen koittanut pitää sitä sairaslomalla, mutta ehti jo yhden 6-8 tuntisen karkureissunkin tehdä.

Syyskuu

Vettä tuntuu taas riittävän- tosi epävakaiset kelit ja alkukuusta kovin lämmintäkin. 5.9. Paraisten mäaj-kokeessa starttasivat Dooris= R. Rentunruusu ja Rymy= R. Robin Hood, molemmille ykköstulos, Rymyn eka ja Dooriksesta tuli KVA-mäaj =) Onnea molemmille!!

Mörkö eli Sirius Musta starttasi myös MÄAJ-kokeessa Säkylässä 19.9. ja sai huikean tuloksen: MÄAJ 1-95p-KP.

Lokakuu

MÄAJ-kokeissa Ahvenanmaalla 31.10 kävivät äiti Stella ja tytär Sylvi (R. So Long). Stellalla koe oli jo 12. startti ja 12. ykköstulos ajokokeessa, nyt MÄAJ 1- 81,17 ja KP. Jokohan alkais riittää =) Tytär Sylvi starttasi ekan kerran ja tulos hieno MÄAJ 1- 77,33. Ajoeläiminä molemmilla tietenkin kauris.

Muuten on koiria juoksutettu enemmän tai vähemmän, meillä itse jahdit hirvestyksen takia vielä vähän jäissä. Mutta sitten on tehty vierailuja, Föglössä oltiin pari päivää alkukuusta, tuloksena 2 kauriskaatoa ja kolme !!! kettua. Ronjan ajosta kaksi samaan passiin viiden minuutin välein =O

Marraskuu

Nyt on Stellan poika Simo Sisukin käynyt MÄAJ-kokeessa ja hienosti meni. Kokokaudenkokeesta 5.11. tuli tulokseksi MÄAJ 1- 88,83 ja KP.

Mutta kuinka tätä vettä voi taas riittää !! Joka oja ihan täynnä ja pellot järvinä ja metsänpohjakin lainehtii. Stellakin on jo tottunut tilanteeseen sen verran, että meni jo uiden pienen joen yli ja kaislikoissakin voi ajaa niin että loiske käy, mutta siellä ei onneksi vielä ole ryhtynyt uimaan. Ojat nyt tietenkin menee kaikilla varsinkin ajossa, mutta nyt täytyy tosiaan alkaa pitää enempi tilanteita silmällä. Ja sitten jos vielä joskus tulee jäitä...

Simo kävi kokeessa vielä uudelleen Kalannissa 28.11. ja sai MÄAJ 1-82p ja KP. Sylvi starttasi uudelleen sekin samana päivänä Åålannissa ja ajoi MÄAJ 1-78p. Hienosti meni siis =)

Joulukuu

Mörkö starttasi toiseen kokeeseensa Vesilahdella 5.12. ja sai siellä tuloksen MÄAJ 1- 62,83. Itsenäisyyspäivänä 6.12. Pikku Myy eli kotioloissa Kerttu kävi myös kokokaudenkokeessa ja sai tuloksen MÄAJ 1- 63,50.

Sitten 18.12. molemmat pojat, Mörkö ja Simo, starttasivat samassa kokeessa Raaseporissa ja molemmat saivat kolmannet ykkösensä, Mörkö MÄAJ 1- 84,17+KP ja Simo MÄAJ 1-81,50+KP. Hienot pojat =) Molemmilta puuttuu valionarvosta näyttelytulos, Simo ehti kyllä viime kesän ekassa näyttelyssä käydä, mutta tulos pitää olla yli 15kk vanhana saatu.

Ei ole joulun tienoillakaan yhtää jouluisen näköisiä kelejä =/ Karppaa kyllä välillä. Peurametsällä on käyty, Stella ja Milla saa siellä liikuntansa, Ronja on taas innostunu yli kaiken jäniksen ajosta ja hienoja ajoja se on saanutkin =) On se vaan niin mukava ajettava =) Ainakin yleensä. Ei todellakaan mikään helppo, mutta ajoa on aina kiva seurata, eikä heti esimmäisenä tarvi miettiä, missä tiet menee jne.