Tammikuu

Taas on kelit olleet mitä on ja tassut joutuneet koville. Vain loppiaisen ympärillä oli niin kylmää, ettei metsään menty, muuten ollaan mettällä käyty keleistä huolimatta.

Rivakka Onneli eli Hilla ajoi MÄAJ1-tuloksen 11.1. pistein 67.17. Onnea Hilla!!

LISÄÄ KUVIA yms. ALALINKISTÄ KEVÄTTALVI 2017

Helmikuu

Kaikki koirani kun ajavat myös muuta kuin sorkkaa, saatiin metsästää vielä oikein kunnolla. Saalistakin saatiin, vaikka paljon epäonneakin oli, mm. jumiutunut varmistin, pulupaukkuja yms. Kyösti tuli ihan loppukuusta taas meidän naisten iloksi.

Maaliskuu

Vaikea on tajuta koirien, että taas pitää kulkea hihnassa. Kädet on tosi kovilla! Helmi saa taapertaa perässä gepsi kaulassa ja tulee useimmiten perässä saman lenkin kuin muutkin. Mitä nyt vähän joskus... sen kiinnisaaminen on huonon kuulon takia haasteellista, gepsi saa siis auttaa. Käsimerkkejä kun ei aina pysty käyttämään, varsinkaan kun ei näe koiraa missään...

Juoksuja on odotettu- vihdoin n 22.3. alkoi Millan juoksu- Stella antaa vielä odotuttaa.

Huhtikuu

Millan astutus ensimmäisen viikon lopulla ja Stellan astutus oli 21.4. Pentuja siis toivottavasti tulossa kesäkuussa =)

Manta on taas palkittu TSMKn parhaana jäljestävänä koirana ja myös oman mets.seuran parhaana käyttökoirana sekä parhaana näyttelykoirana.

SMLn kevätliittokokouksessa 22.4.myönnettiin Rivakka Juuliskalle hopeinen käyttöjalostuspalkinto ja Kyösti (R. Kalle Kehveli) sai pronssisen käyttöjalostuspalkinnon.

Milla ultrattiin tiineeksi-pennut syntyvät n 9.6!!!

Toukokuu

1.5. aloittivat Manta ja Pontus näyttelykauden Sastamalassa. Manta vet eri-SA-PN4 ja Pontus käy eri-SA-PU2 ja varasert. Ihan mukavasti siis =)

Millan maha kasvaa, sen näki jo paljaallakin silmällä tiineeksi 4. viikon lopulla. Vaan kun maha voi pyöristyä pelkällä ruuallakin, on parempi tarkistaa. Stellan ultra viikolla 20.

13.5. olimme Pontuksen ja Hillan (R. Onneli) kanssa Koski TL:ssä näyttelyssä, Pontus tällä kertaa käy-eri-SA (PU5) ja Hilla käy-eri-SA-PN4.

20.5. Närpiössä Mantan ja Hillan kanssa. Manta vet eri SA PN2 ja VET-ROP, Hilla nuo eri SA PN3 ja SERT!!!

27.-28.5. olimme Hillan (R.Onneli) ja Mantan kanssa Ruotsissa ensin Mäyräkoirien pohj.maisessa erikoisnäyttelyssä Rydalissa, jossa Hilla sai käy-eri-SA ja kaksi kauneimman ajavan koiran kiertopalkintoa ja sunnuntaina Frödingessä Hilla käy-eri-SA-Sert-VSP!!! Ja taas pari kauneimman ajavan koiran kiertopalkintoa!! Manta molempina päivinä vet-eri-SA.

Kesäkuu

vko 23 alkaa loma... Milla paisuu paisumistaan ja 7.6. saadaan syy niin mahdottoman isoon vatsaaN: 9 pentua, kaksi poikaa ja seitsemän tyttöä. Kaikki voivat hyvin! Koko porukka hyvinkin samankokoista ja näköistä- ensin koitin merkata kynsilakalla, mutta ei sitä hajua kestä emäntä saati koirat, sitten villalangalla, ei pysyny ja sitten käytiin ostamassa merkkauspannat...

Stellakin paisuu, mutta selkeästi pienemmässä mittakaavassa kuin Milla. Huono syömään, on ollut aina ja nyt vielä korostuu. Yritetään antaa aina ruokaa, kun on tilaisuus...

Stellan pennut syntyivät 20.6. 4 tyttöä ja 2 poikaa.

Kesä on mennyt siis pentujen, 15kpl!!, kanssa aika työntäyteisesti. Loman tuntua tuo majailu mökillä.

Heinäkuu

Kelitkin onneksi lämpenivät sen verran, että pennut pääsivät päiväksi ulos, eikä sadesäitäkään liiemmälti ollut ulkoilua haittaamassa.

Manta starttasi yhdessä MEJÄ-kokeessa Pedersöressä ja näytti taitonsa: VOI 1-48p

Elokuu

Kuun alussa tehtiin reissu Ruotsiin näyttelyihin Mantan ja Hillan (R. Onneli) kanssa. Eikä ihan turha reissu ollutkaan =) 5.8. Salassa Hilla sai käy-eri ja Manta vet-eri-SA, mutta sitten 6.8. Gävlessä tuli se, mitä yritettiinkin: Hilla sai käy-eri-SA-kkl1-PN1 ja ROP ja vielä BIS2 ja sitä myöten Ruotsin muotovalio Se MVA. Samalla sitten siitä tulee myös Fi MVA!! Manta sai nyt vet-eri ilman SA:ta, oli molempina päivinä VET-ROP ja su sai maininnan näyttelyn suorimmat etujalat =)

Stellan lapsosetkin ovat elokuun puolessa välissä lähteneet uusiin koteihinsa, jäljellä on Millan ruotsalainen ja Stellan norjalainen, jotka maahantuontiehtojen vuoksi joutuvat jäämään pidemmäksi aikaa. Ja tietenkin meidän oma Ronja =) Meno on aika villiä välillä!

20.8. tuli vihdoinkin pitkän odotuksen jälkeen tänäkin vuonna!! Ja heti aamulla tietenkin linkku irti, jokaiselta vuorollaan. Meillä yritetään käyttää hyödyksi myös iltoja, jos sää sallii, neljän koiran (helmi, 15v. saa mennä niin kuin lystää, ei häiritse muita, eikä muut sitä, kun ei kuule...) treenaaminen kun vie jonkin verran aikaa. Manta käytti heti ekan iltansa hyödyksi pitkään peuranajoon, pimeässä vaan on haasteellista napata kiinni, Manta kun ei tunnetusti lopeta ennen kuin on pakko. Kaikilla on ollut heti hyviä ajoja, kaikkea ajettavaa on kokeiltu ja Elma myös sitä ei sallittua supia. Ketun perässä on menty isolle tielle ja melkein auton alle jne. Yllättävän hyvä kunto on myös äitikoirilla Millalla ja Stellalla. Täytyy tässä alkuvaiheessa vaan koittaa saada ne pysymään ehjinä, tuntuu, etteivät itse aina tajua, kuinka rankasta touhusta on kysymys...

Syyskuu

Kuntoharjoittelulla on jatkunut kuun alkupuoli. Taas on sekä Mantalla, Elmalla että Stellalla suuri mieltymys kettujen perään. Manta ajeli kuun alkupäivinä tapansa mukaan niin kauan kunnes kunto petti ja se tarkoittaa aina sitä, että se hyytyy sitten jonnekin metsään ja sieltä se on haettava. Mun eka gepsi-koira. Luottaa, että löydetään <3 Elma on pelastettu näissä hommissa auton alta jo kahdesti, ja molemmat oli kyllä todella läheltä piti -tilanteita. Ja tietenkään ei olla vältytty supeilta- Elma jäljitti 3.9. supia ensin muutaman kilometrin ja gepsistä seuratessani tajusin kyllä, mikä on homman nimi. Mutta häpeäkseni minun on tunnustettava, että en saanut koiraa kiinni, vaikka olin siitä max. 10 metrin päässä, välissämme oli vain iso kaatunut haapa. Elma poistui jatkamaan hommiaan ja olikin kohta yhdessä alueemme isoimmista luolista.... No, tuli kyllä itse viiden !! tunnin päästä pois... Silmän alla ja nenän pielessä pieniä vauriota ja otsa verissä varmaan siitä syystä, että on hakannut haukkuessaan päätään luolaston kattoon. Että taas tätä...¤#¤#

16.9. osallistuimme Millan kanssa Paraisilla MÄAJ-kokeeseen ja se sai tulokseksi MÄAJ1-73p ja risat eli nyt sen neljännen ykkösen jälkeen voi anoa ajovalioksi, sillä kun aiemmat ykköswet samalta ylituomarilta. Milla siis virallisesti FI KVA-A FI JVA Se JVA.

Lokakuu

Kelit ei kauhean hääveiltä ole tuntuneet, mutta väliäkös sillä... Hilla (R. Onneli) osallistui ensin 1.10 Nousiaissa ja sitten 8.10 Koskella MÄAJ-kokeeseen ja sai molemmissa kokeissa MÄAJ 1-tuloksen, joten Hillasta tuli kaksoisvalio=) eli FI KVA-A FI MVA Se MVA!!! Onnea Hillevi!

Meillä koirat on jo hyvässä mettäkunnossa, jahtiporukka kai ei, aika heikkoa on tuo metsään meno...Elma järjesti taas sydamentykytystä, löysi 5.10 iltapäivällä taaaas supin jäljen ja päätyi meille täysin uuteen kallioluolaan. Meni se yö autossa nukkuessa... Elma saatiin sitten mettäkaverin avulla ulos 21 tunnin kuluttua- iso lohkare oli jumiuttanut sen ulostulon. Onneksi on olemassa sutjakoita nuoria miehiä, jotka pää edellä sukeltaa luolan suuaukolta sisään!!! Minusta ei moiseen hommaan olisi ja tällä kropalla en pitkälle mahtuisikaan. Elma selvisi suht vähäisin vammoin, nenä on kyllä aika ruhjottu ja toinen puoli kuonosta ja yksi reikä oli silmän päällä. Nahka kyllä kuoriutuu nenän päältä aika pahasti, joten näkynä aika erikoinen...

Marraskuu

Marraskuu on mennyt normisti metsässä ja ilmoja odotellessa...

Kävimme tyttöjen kanssa Ruotsin Smålannissa jahdissa ja samalla reissulla kävin myös ajokokeissa Stellan. Millan ja Hillan kanssa. Stella starttasi 29.11 ihan hirveässä lumimyrskyssä, tuomari epäili aivojenikin toimintaa, kun sellaisella säällä starttasimme, mutta tulos oli kuitenkin 1 ja pisteitä luultavasti 49 (pitkä koe Ruotsissa- tulokset tulevat virallisiksi kollegion kokoontumisen jälkeen). Millan vuoro oli seuraavana päivänä ja pitkän haun jälkeen se sai hienon ajon ja tuli pelkällä vihellyksellä pois ajosta (Ruotsissa tottelevaisuus ja yhteistyö arvioidaan erikseen ja niitä arvostetaan!). Millan tulos 1, joten sekä Milla että Stella myös Se KVA-A. Hillalla oli huonoa tuuria, maastossa oli iso puro, jonka ylitys oli Hillalle liian haasteellista, tulos 3.

Joulukuu

Heti ekana viikonloppuna 2.12. starttasi Stella Ypäjällä, mutta tulos ei ollut sen normitasoa, ykkönen kuitenkin. Ja lumikeliltä, joten nyt sillä on kolmelta eri ajoeläimeltä ykköset sekä lumikeliltä (Ruotsissakin kyllä oli lumikeli) että paljaalta maalta-> tähtiajuri. Kaatojakin on tullut kaikille, Elmalle tietenkin rusakoita...

Monet sekä Stellan että Millan pennuista ovat jo vähän ajaneetkin =) Lunta on paikoin vaan liikaa ja meillä keli on niin karppa, että tassut, nisät ja kivekset kärsii.

Välipäivinä ehdittiin käydä Stellan ja Millan kanssa Ahvenanmaan Föglössä jahdissa. Hienoja ajoja ja viisi kaatoa. Hyvät maastot! Kiitos Jallelle, että pääsin mukaan ja suurkiitokset isännällemme Kristerille, että hän järjesti tällaisen mahdollisuuden.

Uudenvuoden aatonaattona ehti Milla ajaa peurajahdissa valkkaria puolisentoista tuntia... upea ajo, paikka ei ehkä ihan paras =/ Ja Mantalle kauriskaato- vaikkakin siihen tarvittiin vielä pitkä järjestys.s Hienoa ja varmaa työtä Mantalta =)